Jaką pizzę wybieramy najchętniej?

Do dań, które wyjątkowo chętnie jadamy na mieście należy pizza. W naszym kraju można znaleźć mnóstwo pizzerii. Jak wiele działa ich na przykład w Tychach przekonamy się wchodząc na stronę pizzerii Dominium https://www.pizzadominium.pl/lokale/tychy-c-h-r-city-point. Poznajmy trochę historię tej potrawy, zobaczmy jaką pizzę serwują polskie pizzerie.

Pizza ma bardzo długą historię

Historia tego dania zaczęła się jeszcze w starożytności. Oczywiście wówczas jadano tylko płaskie chlebki posypane czosnkiem i polane oliwą. Taka wersja pizzy, którą znamy dzisiaj zaczęła powstawać dopiero po sprowadzeniu do Europy pomidorów. Najstarsza wersja pizza powstała po raz pierwszy w latach 80. XIX wieku dla królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej. Królowa wyraziła zgodę, aby potrawę nazwano jej imieniem. Pizza margharita jest dzisiaj daniem najbardziej klasycznym. Nie może jej zabraknąć w menu żadnej szanującej się pizzerii.

Różne rodzaje pizzy

Wielu z nas jest przekonanych, że prawdziwa pizza to tak, która ma cienkie ciasto. Okazuje się jednak, że w każdym włoskim regionie pizzę przygotowuje się na cieście innej grubości, do tego używa się także innych dodatków. Pizza sycylijska jest jedną z tych, która ma dość grube ciasto. Zaskakujące może okazać się także to, że jest ona kwadratowa, a nie okrągła. Składniki, których używa się na Sycylii przygotowując pizzę to: filety anchois, cebula, zioła, pomidory, ser. Neapolitańska pizza margharita powstaje z użyciem mozzarelli. W przypadku pizzy sycylijskiej wybierane są sery bardziej wyraziste w smaku. Sycylijczycy chętnie używają na przykład sera caciocavalloy. W menu wielu nie tylko polskich pizzerii widnieje pizza hawajska. Pizzy tej nie stworzyli Włosi, receptura powstała ponad 50 lat temu w Kanadzie. Obowiązkowe składniki do pizzy hawajskiej to szynka i ananasy. Dodatek ananasów sprawia, że pizza hawajska ma lekko słodki smak.

Do dań kuchni włoskiej, które kocha cały świat bez wątpienia należy pizza. Aby zjeść dobrą pizzę, nie musimy wyjeżdżać do Włoch. Serwuje ją dzisiaj wiele polskich pizzerii.

Dodaj komentarz